דרך צרה אל האושר

ג'רגו ולנרד (Gergo & Lénárd) הם זוג גייז צעיר עם חלום גדול: לכתוב, לביים ולככב בסרט קולנוע מוזיקלי על חייהם. אבל חלומות לחוד והמציאות לחוד. השניים מתגוררים בתנאים קשים בקהילת צוענים נידחת בחלק העני ביותר של הונגריה. הם חיים בקהילה דתית שבה להיות הומו נחשב לחטא בלתי נסלח. במקום להשאר בתוך הסביבה העוינת, הם מחליטים לעבור לבודפשט כדי להגשים את חלומם הקולנועי. אבל גם שם החיים לא פשוטים: הם נאלצים לעבוד בעבודות דחק ולהתמודד עם הלהט"בופוביה הגואה במדינה. לראשונה הם יבקרו במצעד והפגנות גאווה, ג'רגו ינסה להתחיל בקריירת שירה, הם גם יתראיינו לתקשורת המקומית ויספרו את סיפורם מה שיהפוך אותם לזוג סלבס מקומיים. רק המפגשים עם סטודנטית לתסריטאות שמנסה לעזור להם מפיחים בהם קצת תקווה. בעקבות מותה הפתאומי של אמו של ג'רגו, הם יצטרכו לחזור אל הקהילה שהם השאירו מאחור, אל המשפחה שהתנערה מהם, לסגירת חשבון אחת אחרונה.

הבמאית קטה אולה יצרה סרט תיעודי אינטימי על זוג תמים עם חלומות גדולים במדינה מאוד לא פשוטה.

מחויבות לחיים

סרט תיעודי מרתק ומרגש, הצולל עמוק לתוך הסיפור האמיתי והמפותל של המאבק נגד HIV\איידס בלוס אנג'לס. יצר אותו הקולנוען התיעודי האגדי ג'פרי שוורץ, שהצגנו סרטים רבים שלו בפסטיבל במהלך השנים, ביניהם "אני דיוויין", "בולוורד! סיפור הוליוודי", ו-"ויטו". הסרט מציג מחקר מקיף אודות האנשים והארגונים שהקדישו את חייהם למציאת תרופה לאיידס והתמודדות עם המחלה החל משנות ה-80 המוקדמות, כאשר הנגיף הקטלני התחיל להתפשט. רופאים, פעילים חברתיים ואנשים מעולם הבידור עשו מאמצי על לפעול בחברה שלא הייתה מוכנה לקבל את המציאות של המחלה המסתורית הזו.

הסרט התיעודי הזה מלא בקטעי סרטים שוברי לב, ראיונות עומק עם הפעילים וסיפורים אישיים של רוק הדסון, אליזבת טיילור ודיוויד גפן. הסרט מספק מבט אינטנסיבי ומקיף על ההשפעה של משבר בריאות עולמי על כולם – החל מהקהילות הכי מוחלשות בלוס אנג'לס ועד העשירים והמפורסמים. "מחויבות לחיים" מספק תזכורת מפוכחת לכך שהמאבק ב-HIV\איידס לא הסתיים, ובמקביל מציע מבט מלא תקווה כיצד אנשים יכולים לעשות שינוי עמוק כאשר הם מתאחדים.

לרדוף אחרי "צ'ייסינג איימי"

סב (Sav) רודג'רס בן ה-12 צפה בילדותו בסרט "לרדוף אחרי איימי" ("Chasing Amy") עשרות פעמים וחייו השתנו לנצח. הוא מפתח קרבה, אולי אפילו סוג של אובססיה, ללהיט משנת 1997, אשר מעצב את זהותו כקוויר. כאשר סב מתבגר, הוא מחליט להפיק ולביים סרט תיעודי שבוחן את תפקידו של "Chasing Amy" בתרבות הקווירית. הוא אף זוכה לתמיכה ושיתוף פעולה של במאי הסרט, קווין סמית', אחד היוצרים האמריקאים העצמאיים המשפיעים ביותר בשנות ה-90. עם זאת, ככל שההפקה של הסרט התיעודי נמשכת, רודג'רס מבין שהמורשת של הסרט שונה ממה שהוא דמיין לעצמו. הוא מתחיל להבין דברים חדשים על עצמו, על מערכת היחסים עם בת זוגו וגם על זהותו המגדרית.
"לרדוף אחרי "צ'ייסינג איימי" הוא חגיגה קולנועית של זהות ותרבות קווירית. מבט מחודש מרגש על קלאסיקה ביסית מורכבת, המספקת הצצה לאיך הופיע הרעיון ליצירת הסרט "לרדוף אחרי איימי", מה התחולל מאחורי הקלעים, מה עלה בגורלם של מי שהשתתפו בסרט בעקבות ההצלחה המסחרית הגדולה שלו ואיך כל זה השפיע על היוצר סב רודג'רס.
קווין סמית', התסריטאי והבמאי של הסרט המקורי, נותן לרודג'רס יד חופשית לחלוטין ומדבר באופן גלוי לב גם על הרגעים הלא נעימים שבתהליך. בין המרואיינים הנוספים, כוכבת של הסרט ג'ואי לורן אדמס שגילמה את איימי, התסריטאית והשחקנית גווינבר טרנר (המוכרת מהסרט הלסבי הקלאסי "Go Fish") שהיתה מעורבת באופן אישי בסרט והבמאי אנדרו אהן ("פייר איילנד").

מי אני לא

ביצירה תיעודית עדינה ומרגשת זו אנחנו נחשפים לסיפורם של שרון-רוז המתמודדת על תואר מלכת היופי בדרום אפריקה ולסיפורו של הפעיל החברתי דימקאטסו (Dimakatso), שני אנשים שונים מאד אחת מהשני. ישנו דבר אחד המחבר ביניהם: שניהם אינטרסקס. על אף שהשניים מגיעים מעולמות שונים לחלוטין, הם מספקים תמיכה אחד לשניה כאשר הם מנווטים את חייהם בין החלטות וגילויים במסעות ייחודים הנוגעים בשלל נושאים, כגון: זהות, יחסי משפחה, בריאות, רומנטיקה ובסופו של דבר קבלה עצמית.

הבמאית הרומניה טונדה סקוברן ליוותה במשך חמש שנים את חייהם של שרון-רוז ודימקאטסו והתהליך האישי שגיבורי הסרט עוברים נחשף מול המצלמה. התוצאה הינה רבת עוצמה מבחינה רגשית ומהפנטת מבחינה ויזואלית. אחת המפיקות בפועל של הסרט היא השחקנית זוכת פרס האוסקר, פטרישיה ארקט.

זוכה בפרס הסרט התיעודי הטוב ביותר בפסטיבל TLVfest 2023. 


הקרנת הסרט בשיתוף פעולה עם העמותה "פרויקט גילה" וחלק מההכנסות הינן תרומה לעמותה.

על העמותה

עמותת פרויקט גילה להעצמה טרנסית (ע"ר טרנסג'נדרים למען צדק חברתי) הוקמה בשנת 2010 על ידי קבוצת אקטיביסטיות שפעלו יחד בפריפריה הכלכלית-חברתית-גיאוגרפית. העמותה נקראת על שם גילה גולדשטיין ז"ל, שחקנית, אמנית, עובדת מין ומהפעילות הראשונות של הקהילה הטרנסית בישראל.
העמותה לוקחת חלק בעיצוב ושינוי מדיניות, הנגשת ידע, והעברת הכשרות. ב-2022 הקימה את המרכז הטרנסי, המרכז הקהילתי-שירותי הראשון בישראל לקהילה הטרנסית. מטרות העמותה הן קידום שוויון זכויות עבור הקהילה והעצמה אישית וקהילתית, מתוך אמונה עמוקה שחופש וגיוון מגדרי הופכים כל חברה לטובה יותר לכולם.

מחוץ לאוגנדה

רק לפני חודשים ספורים הפרלמנט של אוגנדה העביר חוק דרקוני נגד הקהילה הלהט"בית שהוא בין הקשים באפריקה – ביבשת שבה ביותר מ-30 מדינות הומוסקסואליות היא מחוץ לחוק.
בסרט דוקומנטרי עוצמתי זה, הרלוונטי באופן טראגי למציאות העכשווית, אנו פוגשים את פיליפ, חוסיין, רמי ושאמי – ארבעה פליטים אוגנדים שהם הפנים האנושיות של משבר מתגלגל. בהמתנה למקלט בשווייץ, הגולים הללו – שני גברים הומוסקסואלים, לסבית ואישה טרנסג'נדרית, חושפים באופן רגשי ופיזי את התחושה האיומה של להיות נרדף בארצך – ולפעמים על ידי משפחתך – על היותם מי שהם.

"מחוץ לאוגנדה" חוקר בעדינות את סיפוריהם של גיבוריו, נותן במה למילותיהם ובמקביל מפגיש את הקהל עם הפוליטיקאים ואנשי הדת המניעים את השנאה נגד הקהילה הגאה באוגנדה. התוצאה היא סרט המספק כמה מהרגעים החזקים והמרגשים ביותר שיוקרנו השנה בפסטיבל. זהו גם תמרור אזהרה נגד התהליכים המתרחשים בישראל בימים אלו.